• Joke van der Heide

Genieten van ongekende natuur

SCHERPENZEEL Platteland Anders houdt zaterdag 26 augustus weer het populaire Plattelanderspad. Een wandeling van 10 of 15 km door de ongekende natuur van het buitengebied van Scherpenzeel.

Joke van der Heide

De vrijwilligers van Platteland Anders willen met de organisatie van het Plattelanderspad hun liefde voor de prachtige natuur en historische waarde van het buitengebied met anderen delen. Dick Geurts: ,,Ik geniet ervan om anderen te laten genieten." Maar het is meer dan genieten. Met de organisatie van de activiteiten van Platteland Anders wil de groep vrijwilligers laten zien dat ook agrariers hart voor de natuur hebben en hoe mooi en veelzijdig het buitengebied is.

 

DICHTBIJ HUIS Ieder jaar weer wordt er een wandeling samengesteld in een ander deel van het buitengebied. Dit jaar wil Platteland Anders de wandelaars verrassen en de bestemming nog niet bekend maken. ,,Het wordt een wandeling door weilanden en bospaden - breed, smal, glad en ruig - waar de wandelaars verrast zullen staan van de omgeving. Zo dichtbij huis zo'n mooi stukje Nederland. Dat is toch bijzonder", licht Dick Geurts toe.

 

Dick Geurts is zelf een fanatieke wandelaar en kent letterlijk iedere m2 in het buitengebied. Dat maakt de wandelingen ook zo bijzonder. Daarbij gaan de wandelingen niet alleen over de gebaande paden. Met agrariers en landgoedeigenaren worden afspraken gemaakt om éénmalig over hun terrein te lopen. De vrijwilligers zijn al dagen vooraf druk om de bordjes langs de route te plaatsen en tijdelijke paden door het land te maken.

 

VERRASSINGEN Onderweg zorgen de vrijwilligers voor diverse verrassingen. Na afloop van de wandeling kunnen de wandelaars, indien zij dat willen, genieten van een lekkere lunch met gebakken eieren en spek op de boerderij van Dick Geurts. De gastvrije ontvangst, de informele sfeer en de vrijwilligers die zelf de lunch verzorgen maken dit evenement compleet.

 

ONTHAASTEN Voor Dick Geurts is wandelen meer dan genieten van de natuur. ,,Wandelen is goed voor je conditie. Wandelen is ook de haast uit je hoofd halen. In de Scherpenzeelse krant van 23 juli stond een verhaal over hoe goed wandelen voor je hersenen is. Ik roep dan ook alle wandel- en natuurliefhebbers op om deel te nemen aan het Plattelanderspad."

 

KAARTVERKOOP Vanaf dinsdag 15 augustus tot en met woensdag 23 augustus zijn de kaarten te koop bij De VVV in het Kulturhus De Breehoek. De kosten zijn 3,50 euro zonder lunch en 6,50 met lunch. De VVV is geopend van dinsdag tot en met  vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. De kaartjes kunnen alleen contant afgerekend worden.Wandelaars kunnen starten van 8.30 tot 10.00 uur bij de boerderij van de familie Geurts, Kolfschoten 14, 3925 MR Scherpenzeel. De lunch wordt tot 14.00 uur geserveerd. De wandeling is veelal over oneffen terrein. Er wordt dan ook geadviseerd om goede schoenen aan te hebben en een lange broek tegen dorens en brandnetels.