• Janneke Hek

Gemeente kapt essen vanwege ziekte

SCHERPENZEEL De motorzaag brult en de metershoge kraan tilt vervolgens de es de lucht in, waarna de boom krakend neervalt op de parkeerplaats van de Breehoek. Wethouder Margo van de Fliert kijkt goedkeurend en een beetje onder de indruk toe.

Janneke Hek

Ook in Scherpenzeel is de essentaksterfte geconstateerd, hierdoor moeten alle essen gekapt worden. Deze schimmelziekte is overgekomen vanuit Rusland en doodt op termijn elke es. De bomen die rond de Breehoek zijn gekapt, zijn aangetast en waren al broos. Dit kon je goed horen toen ze neerkwamen. Het krakende en knapperige geluid klinkt niet als een gezonde boom.

ONVOORZIENE UITGAVEN ,,Deze kapactie komt neer op een flinke aanslag op ons voorzieningenpotje. Geld wat we ook aan andere dingen kunnen uitgeven. Daarom hoop ik dat de volgende gemeenteraad meer geld reserveert voor onvoorziene uitgaven, zoals nu de kap van alle essen in het dorp", betoogt Van de Fliert.

Ieder jaar inspecteert de gemeente Scherpenzeel het bomenbestand op boomveiligheid en snoeibehoefte. Elke boom heeft een boompaspoort. Jan Boertjes is technisch beleidsmedewerker groen bij de gemeente Scherpenzeel en monitort de bomen. ,,Essentaksterfte is wel hét item van 2017 bij gemeenten wat groen betreft. Sommige gemeenten hebben een miljoenenstrop door het gedwongen kappen van alle essen. In ons dorp zijn we goed op weg. Aan het Oosteinde zijn de essen inmiddels vervangen door andere bomen. Hier rond de Breehoek en het zwembad gaan we de komende tijd de essen weghalen. Hier worden de bomen niet vervangen, er groeien genoeg bomen en struiken omheen die de gaten opvullen. De essentaksterfte is een schimmel die boven in de boom begint en uiteindelijk de hele boom aantast. En doordat de takken broos worden, is het gevaar dat er takken afbreken en op mensen terecht komen". Intussen wordt een zes meter hoge es tussen het groen vandaan getakeld. De kraan manoeuvreert voorzichtig, als er een grote tak afbreekt, kan dit tot het omvallen van de kraan leiden. De boom wordt neergelegd. De projectleider geeft aan dat dit exemplaar tweeduizend kilo weegt. De essen worden onderaan afgezaagd en vervolgens opgetakeld. Langs de tennisbanen staan verschillende aangetaste bomen. ,,Bij de tennisvereniging en de voetbal zullen ze vast blij zijn dat de essen weggaan. De zaden van deze bomen zijn lastig voor de gravel- en kunstgrasbanen van deze sportverenigingen."

In Scherpenzeel wordt actief gewerkt aan een gevarieerd bomenbestand. Enige jaren geleden bleek tachtig procent van de bomen een eik te zijn. ,,Dit moest veranderen, vonden wij. Daarom hebben we bewust een grote variëteit aan bomen en struiken aangeplant. We kregen weleens opmerkingen dat dit rommelig overkomt, maar dat zie ik anders. Ook is de kans dat wanneer er een ziekte in een bepaalde soort zorgt voor een grote kaalslag een stuk kleiner", betoogt de wethouder. Inmiddels zijn er vijfentwintig verschillende soorten in het dorp aangeplant. Rond de Breehoek zijn de werkzaamheden afgerond en ligt er nog een stapel boomstammen te wachten op transport.