• Ingang tot het Melissenpad.

    joke van der Heide

'Fietsen op een kunstwerk'

SCHERPENZEEL Platteland Anders organiseert 25 augustus het jaarlijkse Plattelanderspad, een wandeling van 10 tot 15 km door de 'ongekende natuur' van het buitengebied. Met dit jaar op de route het kunstpad van Ap Melissen in De Glind.

Joke van der Heide

,,Dat wilde ik al lang een keertje doen", vertelt Dick Geurts van Platteland Anders. ,,Er is vanalles te zien op het Melissenpad. Ap is, net als wij, kunstzinnig bezig om van allerlei oude spullen en natuur mooie kunstwerken te maken", voegt hij enthousiast toe.

GEBAKKEN EIEREN Het Melissenpad is een korte kunstroute voor zowel volwassenen als kinderen. Het pad verbindt de boerderijen Burgstede aan de Postweg en Bitterschoten aan de Helweg. Veel kunstwerken kunnen in beweging gezet worden door ergens aan te draaien of door er bijvoorbeeld op te gaan fietsen. Platteland Anders heeft georganiseerd dat er tijdens de wandeling op deze plek een stop is met versnaperingen.

Na afloop van de wandeling kunnen de wandelaars, indien zij dat willen, genieten van een lunch met gebakken eieren en spek in de boerderij van Dick Geurts.

VERRASSING Het doel van de wandeling is dit jaar bekend. De weg er naar toe is net als ieder jaar weer een verrassing. Dat maakt de wandelingen van Platteland Anders zo bijzonder.

De route gaat door weilanden, maisvelden en bospaden. Met agrariërs en landgoedeigenaren worden afspraken gemaakt om éénmalig over hun terrein te lopen. De vrijwilligers zijn al dagen vooraf druk om de bordjes langs de route te plaatsen en tijdelijke paden door het land te maken.

HART VOOR NATUUR De vrijwilligers van Platteland Anders willen met de organisatie van het Plattelanderspad hun liefde voor de prachtige natuur en historische waarde van het buitengebied met anderen delen.

Daarbij willen zij laten zien dat agrariërs hart voor de natuur hebben en hoe mooi en veelzijdig het buitengebied is. De route van dit jaar is uniek, want met Ab Melissen hebben zij niet alleen de liefde voor het buitengebied gemeen, maar ook voor kunst op het platteland. Ieder jaar verzorgt Platteland Anders naast het Plattelanderspad van 30 mei tot eind oktober de Kunstroute. Een route van 16,5 km met 12 kunstobjecten.

Met dit jaar als thema de jubilerende vereniging Oud Scherpenzeel.

KAARTVERKOOP Kaarten voor het Plattelanderspad zijn tot en met 22 augustus te koop bij de VVV in Kulturhuis De Breehoek. De VVV is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. De kosten zijn 3,50 zonder lunch en 6,50 met lunch.

De kaartjes kunnen alleen contant worden afgerekend. Wandelaars kunnen starten van 8.30 tot 10.00 uur bij de boerderij van de familie Geurts, Kolfschoten 14 in Scherpenzeel.

De lunch wordt tot 14.00 uur geserveerd. De wandeling is veelal over oneffen terrein. Er wordt om die reden geadviseerd om 'goede schoenen' aan te doen.