• Lammert van Beek
  • Lammert van Beek
  • Lammert van Beek
  • Lammert van Beek

Feestmaal voor bijen door bloemzaadactie imkers

WOUDENBERG Net als vorig jaar wil de imkervereniging Scherpenzeel/Woudenberg de gemeenten Woudenberg en Scherpenzeel ondersteunen bij het bevorderen van een goede leefomgeving voor bijen.

Burgers kunnen daarbij hun steentje bijdragen. De imkervereniging heeft een zaadmengsel samengesteld van verschillende soorten bloemen die een groot deel van de zomer bloeien. Dit zaadmengsel is in zakjes van 2 tot 10 gram of in grotere hoeveelheden gratis verkrijgbaar bij de imkervereniging -zolang de voorraad strekt- om een hoekje of een randje in de tuin mee in te zaaien. Voor één vierkante meter tuin is slechts één gram zaad nodig.

Lammert van Beek namens de imkervereniging: ,,Bijen hebben het tegenwoordig moeilijk door de rationalisering in de landbouw en de verstening van stedelijke gebieden. Er is steeds minder voedsel voor hen te vinden. Daarnaast hebben ze steeds vaker last van dodelijke virussen door besmetting met de varroamijt of sinds 1994 van giftige en veel gebruikte neonicotinoïden. Wij willen de bijen helpen door hun voedselaanbod te vergroten omdat ze zo'n belangrijke rol spelen in de biodiversiteit en bij de bestuiving van landbouwgewassen. Iedereen kan dus naar wens een paar gram bloemenzaad krijgen om een feestmaal voor bijen, hommels en vlinders te creëren."

* Lees meer in De Woudenberger en Scherpenzeelse Krant van dinsdag 12 mei.