• Muzikale kerstmannen tijdens een eerdere editie van de Kerstmarkt in Scherpenzeel.

    Janneke Hek

'We gaan er wat moois van maken'

Kerstmarkt met gluhwein

SCHERPENZEEL De organisatie van de jaarlijkse Kerstmarkt is blij dat er gluhwein geschonken mag worden.

Scherpenzeel verandert op vrijdag 13 december van 17.00 tot 21.00 uur in een kerstdorp. Zo start er voor de jongeren om 17:00 uur een spannende speurtocht. Er staan diverse kraampjes op Plein 1940. Wandel door de verlichte straten en praat bij met vrienden, familie en kennissen. Ook livemuziek mag niet ontbreken, om de kerstsfeer helemaal af te maken.

GOOCHELEN Dit jaar wordt de kerstmarkt op vrijdagavond gehouden, zodat ook kinderen erbij kunnen zijn. JOS Scherpenzeel doet ook mee door het organiseren van een Open podium voor kinderen. Kinderen kunnen zich voor dans, zang of bijvoorbeeld goochelen aanmelden bij JOS. Er komt een DJ kerstliedjes draaien, maar ook diverse koren, zoals Spoorkoor Op Stoom en popkoor Get Around, laten van zich horen. Kinderen kunnen bungyspringen, net zoals op de feestmarkt in mei.

ALCOHOLVERGUNNING De meeste winkels zijn geopend. Doordat de kerstmarkt dit jaar gecentreerd is op het Plein 1940 hoeft niet het hele dorp afgezet te worden. Vorig jaar was er geen alcoholvergunning en de organisatie vond het jammer dat hierdoor geen gluhwein aangeboden kon worden. Dit jaar is dat wel het geval.

Ter hoogte van de Mitra kan men een hartversterkertje drinken. De gemeente Scherpenzeel sponsort de grote kerstboom en de winkeliers hebben geld bijeengebracht voor de versieringen. De jongeren van het Knipperlicht van de Grote Kerk gaan de boom tevens inzetten als wensenboom. Hierbij kan men een kerstwens in de boom hangen.

KAARSJE BRANDEN De Grote kerk kan nog niet bezichtigd worden tijdens de Kerstmarkt. Er is geen speciaal foodplein met kramen waar eten en drinken te krijgen is, maar er zijn wel hapjes en drankjes verkrijgbaar. ,,Het is wat ons betreft aan de winkeliers om er wat leuks van te maken".

De commissie die de kerstmarkt organiseert bestaat voornamelijk uit ondernemers van de ondernemersvereniging. Er zijn nog kramen beschikbaar voor winkeliers, maar ook verenigingen of webshopondernemers. Meer informatie op www.kerstmarktscherpenzeel.nl.

Aan omwonenden is gevraagd om kaarsjes te branden in de vensterbank of bijvoorbeeld lantaarns voor hun huis te plaatsen om de kerstsfeer te verhogen. Ze hebben hiervoor een brief gekregen met daarin dit verzoek en een gratis waxinelichtje.

OLIEBOLLEN Bezoekers kunnen marshmallows roosteren bij Storm Kidsstore, gratis op de foto voor de kerstkaart. Knderen kunnen knutselen bij Fotografie Westerduin, speciaalbier proeven met twee biersommeliers bij Mitra, er is een schoenpoetsevent bij Pas Schoenmode, de brandweer Scherpenzeel houdt een demo bij het oude gemeentehuis en er zijn kerstliedjes en glühwein bij Homme en Home. Een modeshow bij Nicole Mode en bij Bakkerij Mulder oliebollen en een winterproeverij. Oud Scherpenzeel is aanwezig met aandacht voor hun vijftigjarig bestaan. Ook geven winkeliers korting.