• De blauwe kamer en de keuken van het kasteel zijn ook te bezichtigen. Op het Kasteelplein zijn Oudhollandse spelen.

  Adriaan Hosang
 • Het boerderijtje Dorpsstraat 40 van Jan de Vries nodigt u uit, daarnaast de Oudheidkamer.

  Adriaan Hosang
 • De fraaie steen boven de hoofdingang van de Koepelkerk is daar geplaatst in het kader van de 1e steenlegging.

  Adriaan Hosang
 • Het boerderijtje Dorpsstraat 40 van Jan de Vries is te bezichtigen.

  Adriaan Hosang
 • De achtkantige Koepelkerk kan bezichtigd worden op het Kerkplein oldtimers.

  Adriaan Hosang

Van oldtimers tot oudheidkamer

RENSWOUDE Eens in de drie jaar is Renswoude aan bod om Open Monumentendag te organiseren. Woudenberg, Scherpenzeel en Renswoude nemen deze taak om de beurt op zich. Open Monumentendag wordt dit jaar gehouden op zaterdag 14 september.

Oud Renswoude en de talrijke vrijwilligers druk bezig om een attractief programma in elkaar te zetten. Zo'n programma bedenken is niet altijd even gemakkelijk, omdat het aantal monumenten geen wijziging ondergaat en je als organisator soms ook afhankelijk bent van eigenaren van monumenten en of zij wel of geen medewerking willen verlenen, zodat bezoekers een kijkje kunnen nemen in hun monument.

Dikkie van den Brandhof, voorzitter van de historische vereniging Oud-Renswoude, is samen met de overige bestuursleden al geruime tijd bezig om dat programma voor Open Monumentendag in elkaar te zetten en na te gaan wat wel en niet mogelijk is.

Het thema dit jaar is 'Plezier in Renswoude'. ,,We hebben dit jaar een vijftal monumenten waar men een kijkje kan nemen, iets kan opsnuiven van de nostalgie van vroeger, waar menigeen vast wel een plezierige tijd zal hebben doorgebracht", aldus Dikkie van den Brandhof.

KASTEEL RENSWOUDE Op Open Monumentendag kunnen belangstellenden een kijkje nemen in Kasteel Renswoude. In de blauwe salon krijgen bezoekers een goede indruk hoe er vroeger geleefd werd. Op het Kasteelplein kan jong en oud genieten van de Oud Hollandse spelen die er zijn. Je kunt er je beste beentje voorzetten tijdens het ringen werpen of stok vangen. Maar er is daar nog meer te doen, zoals fietsen op zo'n oude Velocipède; een fiets zoals men die vroeger kende met een groot voorwiel en een klein achterwiel. Ook kan er gehoepeld worden. Bij regen worden deze activiteiten verplaatst naar gebouw Rehoboth aan de Taets van Amerongenweg.

MAQUETTE, TOREN BEKLIMMEN EN OLDTIMERS In de Koepelkerk kunnen bezoekers genieten van de maquette die Peter van den Hoek gemaakt heeft van Kasteel Renswoude. Hij werkt inmiddels aan een maquette van de Koepelkerk. In en rond de Koepelkerk worden rondleidingen gegeven. Ook kan de toren van de kerk beklommen worden. Op het Kerkplein staan oldtimer tractoren en een oude ingerichte woonwagen, enkele oldtimers en een Jeep. Je treft daar ook een draaiorgel en oude kinderwagen aan.

HISTORISCH BOERDERIJTJE Liefhebbers kunnen ook een kijkje nemen in het historische boerderijtje Dorpsstraat 40 van Jan de Vries. Deze zou dateren van voor 1773. In het boerderijtje hebben vroeger een kuiper, klompenmaker en veldwachter gewoond. Er was ook en bakkerij gevestigd en van 1936 tot 1980 was het een boerderijtje met koeien en varkens die in de schuurberg, achter het pand, stonden. Eigenaar Jan de Vries: ,,Ik ben een enthousiaste bewoner van een Rijksmonument. Ik wil anderen de mogelijkheid bieden om ook eens een kijkje te nemen. Wat extra werk heb ik er graag voor over. En vergeet niet, er is ook de nodige rijkssubsidie in gaan zitten."

OUDHEIDKAMER De woningen van 'de Nieuwe Buurt' waar ook de Oudheidkamer (Dorpsstraat 38) deel van uitmaakt, is gebouwd tussen 1773 en 1780. Deze woningen waren bedoeld voor personeel van het kasteel.

In de Oudheidkamer treffen bezoekers naast de authentiek ingerichte huiskamer een uitgebreide collectie oude mutsen, een kast met kinderkleding van opgroeiende baronnen van het kasteel, gebruiksvoorwerpen, kleding en archeologische vondsten. Voor de jeugd is er een quiz.

HET WITTE HUISJE De voormalige oude timmermansschuur, nu in gebruik als woonhuis, is bij velen bekend als 'het witte huisje'. Naast het uit 1859 daterende huisje zijn er nog de restanten van een uit ongeveer 1800 daterende moestuinmuur. Rond 1800 werd het kasteelpark heringericht en was daar de moestuin van het kasteel te vinden. In 2005 is er een klassieke siertuin aangelegd, ingevuld met cottage garden borders. In 1985 is de tuinmuur deels opgetrokken, evenals de koude bak. De familie Wingelaar, de huidige eigenaar, heeft de borders opnieuw in cottage garden-stijl beplant en ook de moestuin weer in gebruik genomen. De familie stelt de tuinen open voor publiek.

Parkeren van auto's kan op de openbare parkeerplaats bij het Routepunt De Grebbelinie of bij het gemeentehuis, Dorpsstraat 4. Fietsen kunnen net buiten de tuin op het eikenlaantje worden neergezet.

In de bibliotheek aan de Van Reedeweg heeft Peter ook al een keer z'n opwachting gemaakt om geïnteresseerde belangstellenden te vertellen over z'n hobby, hoe het allemaal is begonnen, hoeveel werk er in zit, het zelf moeten vervaardigen van je materialen omdat je er niet zomaar aan kan komen, het bezoeken van monumenten, foto's maken, letten op details en nog veel meer.

Oud-Renswoude bestuurslid Gerda Vermeulen: ,,Er zijn diverse monumenten te bezichtigen en daar hebben we dan ook vrijwilligers voor nodig. Bijvoorbeeld bij de kinderspelen bij het Kasteel, bij de oldtimers op het Kerkplein, maar ook in het kasteel en de Oudheidkamer waar een quiz voor kinderen is. Maar dat is gelukkig allemaal al helemaal rond. Ja, het geeft het nodige werk, maar het is leuk om te doen".