• Ook beestenboel viel in de prijzen, bij de kleine wagens.

  Adriaan Hosang
 • De mummie was de best verklede vader.

  Adriaan Hosang
 • De Popcorn-mannetjes waren ook de origineelste.

  Adriaan Hosang
 • Ze waren voorzien van een paraplu, maar die was gelukkig niet nodig.

  Adriaan Hosang
 • Feestelijk uitgedoste Lampegiet-deelnemers.

  Adriaan Hosang
 • Het Songfestival werd winnaar bij de grote wagens.

  Adriaan Hosang
 • De Legoblokjes werden winnaar bij de individuele deelnemers.

  Adriaan Hosang
 • De Kraaien werden tweede bij de grote wagens.

  Adriaan Hosang
 • Burgemeester Petra Doornenbal reikt de prijzen uit aan de individuele deelnemers.

  Adriaan Hosang

Lampegietersavond met 'vindingrijke creaties'

RENSWOUDE Het was maandag Lampegietersavond, een aloude traditie die in Renswoude in ere gehouden wordt, net als in buurgemeente Veenendaal.

Winnaar individuele klasse werd De Legoblokjes, tweede Popcorn en derde SpongeBob. In de categorie kleine wagens won de Pyamadag, tweede werd Hippies en derde Beestenboel. Bij de grote wagens werd de winnaar Songfestival, tweede Kraaiennest en derde Jungle.

De originaliteitsprijs ging naar de Popcorn-mannetjes. De 'leukst verklede moeder' was een vrouw op de wagen van Oud Renswoude en de 'leukst verklede vader' Dirk Geerenstein als mummie. Burgemeester Petra Doornenbal reikte de prijzen uit.

DRUK BEZIG De mensen die met een grote wagen naar de start op de Hokhorst kwamen, waren al langere tijd druk bezig geweest. Eerst was er nagedacht over het thema dat men wilde uitbeelden.

Vervolgens moest de wagen worden aangekleed, als het even kon zonder dat anderen in de wijk of buurt daarvan op de hoogte komen. Wil je dat iedereen op de wagen in dezelfde kleding zit, dan is er ook voor veel moeders nog het nodige werk te verzetten.

BONTE STOET Maandagavond was het uur van de waarheid, want de deelnemers, die onderverdeeld zijn in individuele, kleine karren en grote wagens, maar ook de best verklede moeder en vader konden ook nu weer in de prijzen vallen.

Terwijl die bonte stoet van deelnemers zich meldt en voorzien wordt van een nummer, maken de juryleden met hun notitieblok driftig op- en of aanmerkingen om weer later, als de stoet zich in beweging gezet heeft, met elkaar te overwegen wie er wel of net niet in de prijzen valt.

VINDINGRIJK Tijdens dat opstellen, tussen 18.00 en 18.30 uur, werd het langzaam maar zeker toch drukker op het parkeerterrein van De Hokhorst. Voor het samengestroomde publiek waren er allerlei vindingrijke creaties te aanschouwen, terwijl op de achtergrond muziek klonk. Op de opstelplaats was er ook tijd voor warme chocolademelk.

Aanvankelijk leek het aantal deelnemers toch wat tegen te vallen, aan het weer kon dat niet gelegen hebben. Maar Renswoude kent het bekende 'kwartiertje', en dus arriveerden diverse deelnemers later dan 18.30 uur.

FLITSEND OPTREDEN Op het middenterrein verzamelden zich de individuele deelnemers en kleine karren, terwijl als een ring daaromheen de grote wagens opgesteld waren. Het was ook nu weer duidelijk dat sommige deelnemers - of misschien beter gezegd: hun ouders of de buurt - er veel werk van gemaakt hadden. Velen hadden alles uit de kast gehaald om goed voor de dag te komen, en als het even kon wellicht ook in de prijzen te vallen.

Het was om 19.00 uur was zover. Harmonievereniging Ons Genoegen zorgde ervoor dat de bonte stoet deelnemers zich in beweging zette. Tussen de kleine karren en de grote wagens eiste de drumband uit Heelsum de aandacht voor zich op met een flitsend optreden.

Na een route door het dorp, hier en daar werd wat vuurwerk afgestoken, arriveerden de deelnemers weer op De Hokhorst om daar te horen wie in de prijzen waren gevallen. Janneke van den Berg, voorzitter van de Oranjevereniging, heette burgemeester Doornenbal welkom. Van den Berg en Doornenbal waren blij met de mooie opkomst en verscheidenheid aan creaties bij de deelnemers.