• De komst van de Sint laat kinderharten sneller kloppen.

    Janneke Hek

Alles klaar voor Sinterklaas

SCHERPENZEEL Nog een paar nachtjes slapen en dan komt Sinterklaas weer in het land. Ook in Scherpenzeel zal de goedheiligman zijn intocht maken.

Stichting Sint Nicolaas zet zich in met onder meer de traditionele vossenjacht, Pietengym en glutenvrije pepernoten. ,Niet alleen de kinderen verheugen zich op de komst van Sinterklaas, ook de leden van de stichting kijken ernaar uit. ,,Het is voor de kinderen, maar ook zeker voor ons altijd een feestje. Het is prachtig en dankbaar werk", vindt Gert Overeem, voorzitter van de stichting Sint Nicolaas Scherpenzeel.

PIETENDISCO De feestelijkheden beginnen op zaterdag 16 november. Om 14.00 uur start de intocht in Scherpenzeel vanaf het Sinthuis in Huis in de Wei. ,,Dan zitten de ouderen op de eerste rij te genieten van de kinderen en zwarte Pieten". De optocht gaat uiteindelijk naar het park waar de burgemeester de Sint welkom zal heten. Wie nog wil dansen, kan erna terecht bij de Breehoek voor de Pietendisco met een optreden van Henkie. Deze feestmiddag duurt tot 16.00 uur.

De Pieten zijn op woensdag 20 november op de weekmarkt, op scholen en kinderdagverblijven. Vanaf 14.00 uur is er Pietenclub in de Breehoek tot 16.00 uur. De Vossenjacht waarbij kinderen alle verklede Pieten moeten vinden in het dorp is op vrijdag 22 november. Start om 18.30 uur bij Het Uilskuiken aan het Holevoetplein. Een week later kan iedereen vanaf 18.30 uur meelopen in de lampionnenoptocht door het dorp, vergezeld door muziek van Caecilia. Er zijn op zaterdag 30 november Pieten in het dorp te vinden om pepernoten uit te delen.

Dit jaar is er ook een Piet die glutenvrije pepernoten uitdeelt aan kinderen met glutenallergie. ,,Een idee dat vorig jaar ontstond en wat erg gewaardeerd wordt, merken we. De Glutenpiet is te herkennen aan een speldje op zijn muts", vertelt Wendy Kramer.

Het bestuur is blij dat de intocht ook deels in het park kan plaatsvinden. ,,Toch de mooiste plek van Scherpenzeel vinden wij. Vorig jaar waren we daar ook. Er bleek veel hondenpoep te liggen. De gemeente heeft toegezegd daar dit jaar vooraf actie op te ondernemen", vertelt Overeem.

PROFESSIONEEL Bianca Bitter is ook lid van het bestuur. Zij kijkt vooral uit naar de glunderende kindergezichten. ,,Sinterklaas is en blijft bijzonder, hoe oud je ook bent. Als stichting zijn we blij met onze Pieten, sommigen doen al jaren mee. We schminken de pieten en de Sint zelf. En ook de kostuums zijn professioneel. Er komen zelfs mensen vanuit andere plaatsen bij ons naar de Sinterklaasactiviteiten", vertelt ze. De sinterklaasperiode is voor de kinderen kort, voor het bestuur is die een stuk langer. ,,We zijn eigenlijk het hele jaar bezig met de organisatie of het nabespreken van de activiteiten. Het bestuur bestaat uit een mix van mensen, zelfs afkomstig van beide voetbalverenigingen. En dat gaat in harmonie", lacht Overeem. En ook de sponsoren zijn trouw, zo blijkt. De discussie over wel of geen zwarte Pieten is in Scherpenzeel niet actueel. ,,Zwarte piet blijft zwart wat ons betreft", stelt het bestuur.