• Margreet Hendriks

Eerste Open Tuinendag in de steigers

SCHERPENZEEL Op zaterdag 20 augustus wordt in Scherpenzeel de allereerste Open Tuinendag gehouden. Te oordelen naar de vele enthousiaste reacties die al zijn binnengekomen, hebben initiatiefnemers Dieneke van Dijk, Gery Snijders en Joke van Deelen er alle vertrouwen in dat het evenement een succes gaat worden.

 

'Verborgen parels van Scherpenzeel' wordt de subtitel van de folder die binnenkort op allerlei openbare plekken in het dorp te vinden zal zijn. Daarin is een wandel-/fietsroute uitgezet naar 9 adressen van mensen die hun tuin op deze dag openstellen voor bezichtiging. De initiatiefneemsters zeggen blij verrast te zijn geweest door het aantal spontane reacties op hun eerdere oproep in deze krant aan tuineigenaren om hieraan mee te werken. ,,Zo'n nieuw evenement van de grond tillen is toch altijd spannend'' menen de dames die overigens zelf ook onderdeel zijn van de lijst met Open Tuinen op 20 augustus. De initiatiefneemsters hebben er duidelijk zin in en hebben hun best gedaan om een mooi en gevarieerd aanbod van te bezichtigen tuinen samen te stellen. ,,Het is geen wedstrijd'' lieten zij eerder al weten. ,,Het gaat er niet om wie de mooiste of grootste tuin heeft, maar simpelweg om anderen te laten bekijken waar men zelf het hele jaar zo van geniet. Dat kan net zo goed een leuk ingerichte kleine patio zijn als een grote Engelse landschapstuin. Met zo'n Open Tuinendag wil je mensen inspireren. Een goede variatie in soorten tuinen is dus belangrijk.''

Voor de organisatie van de dag deden de initiatiefnemers zelf ook inspiratie op bij soortgelijke evenementen in andere plaatsen zoals Barneveld en Nijkerk, waar dit wordt verzorgd door lokale afdelingen van Groei & Bloei.

De Open Tuinendagen worden namelijk meestal gehouden net voor de zomervakantie. ,,In de maanden juni/juli zijn de tuinen meestal op hun mooist'' weten de dames. ,,Door allerlei omstandigheden lukte het ons echter niet om in die periode een datum te prikken. De tweede helft van augustus is misschien een beetje aan de late kant, maar voor een pilot in Scherpenzeel is die datum eigenlijk helemaal niet slecht. Omdat het moment niet samenvalt met soortgelijke evenementen in andere plaatsen is het voor fervente open tuinbezoekers uit de regio misschien zelfs wel handig. Maar als de Open Tuinendag in Scherpenzeel een succes wordt willen we volgend jaar zeker een vroegere datum gaan prikken. Eerst maar even proefdraaien op 20 augustus.''Het startpunt van de wandel-/fietsroute van de Open Tuinendag in Scherpenzeel zal zijn bij Hotel-restaurant De Witte Holevoet; een locatie die trouwens ook beschikt over een prachtige tuin. Van daaruit kunnen de deelnemers tussen 10.00 en 17.00 uur een tocht maken naar de opengestelde tuinen aan de Boslaan, Burg, Roëll-laan, Doornboomspark, Gelderse Roos, Holevoetlaan, Kostverloren, Vlieterweg en Hopeseweg. ,,Negen verborgen pareltjes waarin tuinliefhebbers hun hart kunnen ophalen en veel inspiratie kunnen opdoen. De Open Tuinendag in Scherpenzeel wordt er echt één om naar uit te kijken'' voorspellen Dieneke, Gery en Joke.