• Frank en zijn zoontje zijn dol op fietsen.

    Frank van Engelenhoven

'Draagvlak voor fietscrossbaan vanuit gemeente'

SCHERPENZEEL Frank van Engelenhoven en zijn zoon van bijna vier jaar oud fietsen graag. En dan geen rondje door het dorp, maar het liefst door de modder op een fietscrossbaan.

Daarom is Van Engelenhoven om tafel gegaan met de gemeente Scherpenzeel over een dergelijke baan in Scherpenzeel. ,,De reactie van de gemeente was positief. Ik moet nu onderzoeken of en hoeveel draagvlak er is voor een fietscrossbaan en dan praten we verder", aldus Van Engelenhoven. Dat onderzoek begon hij online met een oproep op Facebook die inmiddels vele keren gedeeld is. Ook de reacties van dorpsgenoten onder het bericht op sociale media zijn overwegend positief.

GAVE FIETSCROSSBANEN Van Engelenhoven wil graag een fietscrossbaan realiseren waar kinderen tussen de drie en tien jaar met hun fiets over kunnen crossen. Met een gewone kinderfiets of mountainbike. Laagdrempeligheid vindt hij belangrijk.

,,Zelf mountainbike ik sinds een jaar of vijf. Ook mijn zoontje is enthousiast geworden. Zijn eerste mountainbike kreeg hij voor zijn derde verjaardag. We waren dit jaar op vakantie in Zuid-Afrika. Daar zijn gave fietscrossbanen. Je hebt er zogeheten 'bikeparks' met tracks voor volwassenen en kinderen. Voor de allerkleinsten is zelfs een baantje beschikbaar. Toen ik eenmaal weer in Scherpenzeel terug was, vielen de mogelijkheden om hier te fietsen voor mijn zoontje tegen. Nu ga ik weleens naar Amerongen met hem, daar kun je wel uitdagend fietsen. Maar het zou leuk zijn als er in ons eigen dorp een fietscrossbaan komt voor alle kinderen. Eventueel ook voor kinderen uit bijvoorbeeld Renswoude of Woudenberg", betoogt hij.

ONDERTEKENAARS Hij mailde zijn idee naar wethouder Ad van Es. Die bracht hem in contact met twee ambtenaren die in 'een positief gesprek' Franks verhaal aanhoorden. Het draagvlak moest er echter wel zijn en daar ging Van Engelenhoven direct mee aan de slag.

Inmiddels heeft hij ruim honderdvijftig ondertekenaars van zijn idee. ,,Ik dacht zelf aan ongeveer vijfentwintig medestanders, dus dit is heel mooi". Ook heeft hij de scholen aangeschreven en is zich aan het bezinnen op andere organisaties waar dit interessant voor kan zijn. Wie zich inschrijft bij Van Engelenhoven en daarmee steun betuigt aan het idee, ontvangt ook verdere informatie zodra er meer bekend is over de fietscrossbaan.

Hij heeft al wat mogelijke locaties op het oog, maar houdt daar nog even zijn mond over. ,,Het is belangrijk dat er ruimte is, eventueel wat hoogteverschil en een toegankelijke plek. Het wordt geen commercieel iets. Daarom is het ook goed om dingen als onderhoud af te spreken. Het volgende gesprek met de gemeente ga ik plannen, nu ik weet dat er draagvlak vanuit Scherpenzeel is. Misschien gaan we dan wel een rondje met de fiets door het dorp om mogelijke locaties te bekijken", lacht hij.

[][Het ondertekenen van de steunbetuiging voor de fietscrossbaan kan via Facebook-pagina van Frank van Engelenhoven of de gemeente Scherpenzeel. Mailen kan ook naar fietstrack@gmail.com.