• Adriaan Hosang
  • Voor deze varkens was de vrijheid van korte duur.

    Adriaan Hosang
  • De boom die op de Barneveldsestraat naast een schuur en woning terechtkwam.

    Adriaan Hosang

Dak varkensschuur Renswoude stort in

RENSWOUDE De storm van donderdag, die over ons land raasde, heeft ook in Renswoude flink huisgehouden. Aan de Bekerweg 4 stortte het dak van een varkensschuur in. In de schuur zaten 130 varkens.

Adriaan Hosang

Omdat ook een deel van de muur aan de achterzijde was ingestort kon een aantal varkens even genieten van de frisse lucht en vermaakten zich uitstekend in het grasland. Leden van de Vrijwillige Brandweer kwamen ter plaatse en hebben het terrein afgezet.

,,Je kunt op dit moment nergens een veerwagen vandaan krijgen", vertelt eigenaar W. Roseboom. ,,Ze moeten afgevoerd worden en dus is het wachten op een veewagen. Over twee weken was het de bedoeling dat ze naar het slachthuis zouden gaan, dat wordt nu dus eerder."

Rond 13.45 uur arriveerde een veewagen om de varkens op te laden en kon een plan gemaakt worden om de varkens af te voeren. Om een en ander in goede banen te leiden zijn dranghekken aangevoerd om de varkens richting de veewagen te sturen.

Een telefoontje met opzichter René Sennef van Omgevingsbeheer van de gemeente Renswoude maakt duidelijk dat medewerkers van de dienst de handen vol hebben met alle werkzaamheden die door de storm zijn ontstaan. ,,Op tal van plaatsen zijn bomen ontworteld, soms zijn ze omgevallen en soms zijn er flinke gaten langs de weg ontstaan. Dat moet nu allemaal weer opgeknapt worden. Bij een pand begaf een windveer het en uiteraard zijn er heel wat takken afgebroken en op diverse plaatsen ook hele bomen ontworteld."

,,Het geeft veel extra werk en als ik het zo inschat zijn we ook morgen nog een deel van de dag bezig", aldus opzichter Sennef.

Bij de gemeente zijn alle meldingen, via telefoonnummer 0318-578150, centraal binnengekomen en vandaar konden andere diensten in actie gebracht worden, zoals medewerkers van Omgevingsbeheer of de Vrijwillige Brandweer.