• Janneke Hek

Coating voor zwembad 't Willaer

SCHERPENZEEL Twintig vrijwilligers zijn in de weer om de baden van zwembad 't Willaer van een nieuwe laag blauwe coating te voorzien. Een flinke klus, waarvoor de baden leegmoesten en grote tenten over het zwembad de schilders en de verf drooghouden.

,,Twee jaar geleden zijn de baden ook geverfd, maar zonder overdekking. Dat bleek niet goed voor de verf. Het moet zeven tot tien dagen uitharden en dat lukt in deze tijd van het jaar niet zo goed wat weer betreft. De luchtvochtigheid is te hoog", vertelt Dianne Ankone, bedrijfsleider van 't Willaer.

BLAUWE VOETEN De eerste zwemles in het pas geschilderde bad destijds eindigde dan ook met blauwe voeten voor de zwemjuf. De verfleverancier is nu nauw betrokken bij het schilderen, zodat het resultaat nu beter moet worden.

Elke centimeter van de drie zwembaden moet minstens twee keer geschilderd worden. Daarom is Ankone zo blij met de vaste groep vrijwilligers van het zwembad. ,,Als we elke klus zouden uitbesteden, kost dat veel te veel geld".

Ook Arnold Looijen, bestuurslid, is betrokken bij de werkzaamheden. ,,Door het plaatsen van de tenten kunnen we vroeger beginnen met schilderen en maken we meer uren per dag. Binnen in de tenten is het droog en daardoor hecht de verf beter". Eind deze week verwachten de vrijwilligers klaar te zijn met hun rollers en verf. Wie een kijkje neemt, knalt de blauwe kleur tegemoet. In het diepe bad moesten de markeringslijnen keurig afgeplakt worden. ,,Dit betekent anderhalve kilometer lijn afplakken. Ook alle gootjes moesten afgeplakt worden. Het is nog even puzzelen hoe we het diepe bad goed verlichten, zodat we goed zicht hebben tijdens het schilderen".

MAATWERK LEVEREN De groep vrijwilligers bestaat uit voornamelijk Scherpenzelers met een enkele Renswoudenaar erbij. Het zwembad kan extra vrijwilligers gebruiken. In de wintermaanden zijn er diverse werkzaamheden aan de baden, het gebouw en het terrein, waarbij extra handen onmisbaar zijn. Remco van Ginkel van Donselaar Tenten uit Renswoude, leverde de grote tenten boven de baden. ,,Voor ons een mooie klus om te laten zien dat wij maatwerk leveren. Onze mensen hebben de tenten geplaatst met behulp van een verreiker voor de spanten. In een paar dagen tijd is het werk afgerond, ook al zat het weer niet zo mee. Deze tenten verhuren wij als tijdelijke oplossing voor bijvoorbeeld een overkapping of showroom. Of om een feestje in te geven". Zwembad 't Willaer telde deze zomer 54.600 bezoekers. In 2009 was de laatste keer dat de 50.000 aangetikt werd. De zomervakantie kende mooie dagen al was het niet altijd zwemweer. ,,Het water bij ons is verwarmd, zwemmen kan altijd. Er stonden weleens mensen voor 7.00 uur al te wachten om een duik te nemen", lacht Ankone.

Nieuw dit jaar was het geven van zwemles aan statushouders in samenwerking met de gemeente Scherpenzeel. ,,Dit vind ik een goed initiatief. We hopen dat we volgend seizoen weer zwemles voor statushouders kunnen organiseren".