• HANS FRANZ

Bussen in streekvervoer opnieuw plat

SCHERPENZEEL (ANP) Door estafettestakingen in het streekvervoer hebben buschauffeurs zaterdag opnieuw het werk neergelegd. Onder meer de bussen van Syntus/Keolis Veluwe staan grotendeels stil. De staking duurt 24 uur.

,,Vanmorgen is een klein deel van onze bussen in Gelderland uitgereden. In verband met de staking zullen echter veel bussen niet rijden'', laat Syntus/Keolis weten. ,,Ook de rest van de dag zullen er vrijwel geen bussen rijden.'' De staking treft onder meer de stadsdienst in Ede en Harderwijk, de Valleilijn van Wageningen naar Ede en diverse regiolijnen op de Veluwe. Kijk hier welke buslijnen van Syntus/Keolis zaterdag (vrijwel) niet rijden.

UTRECHT De staking beperkt zich niet alleen tot de provincie Gelderland. Ook reizigers in de provincie Utrecht moeten er rekening mee houden dat sommige bussen niet rijden. Dat gaat bijvoorbeeld om de lijnen 101 en 102 van en naar Amersfoort. Rondom Veenendaal (lijn 83,85 en 5) rijden alleen de bussen van Syntus Utrecht. De lichtblauwe bussen van Syntus Gelderland zullen vrijwel niet rijden.

MANIFESTATIE In het streekvervoer vinden estafetteacties plaats om een betere cao af te dwingen. Buschauffeurs voeren in de examentijd alleen in het weekend actie, om de scholieren te ontzien. In de loop van de dag komen zo'n honderd chauffeurs samen in Apeldoorn voor een manifestatie op de markt. Daar delen ze flyers en flesjes water uit. Dat is onder het motto dat chauffeurs niet mogen drinken omdat ze tijdens hun ritten niet naar de wc mogen, legt Jonkhout uit. De bonden willen betere afspraken over de werkdruk en salarisverhoging.

Begin deze maand verlamden de stakers het streekvervoer al twee dagen met een landelijke staking. Om druk op de werkgevers te houden, blijven chauffeurs in estafettevorm het werk neerleggen. Zo werd vorige week dinsdag gestaakt in Twente, Utrecht, Arnhem en Nijmegen. Ook komende zaterdag wordt er weer gestaakt. ,,We gaan door tot half juni zolang er nog geen goede afspraken zijn gemaakt met de werkgevers'', zegt FNV-bestuurder Wilfred Jonkhout.