• Koeien die gekke sprongen maken als ze weer de wei in gaan.

    Adriaan Hosang
  • Koeien gingen uit hun dak toen ze voor het eerst weer de wei in mochten.

    Adriaan Hosang

'Bokkensprongen in de wei'

RENSWOUDE Bij Helma Breunissen en Evert Blaauwendraat op de boerderij De Wachteldonk gingen de koeien zaterdagmiddag weer naar buiten. Er kwamen 1.150 bezoekers om dit te zien.

Ze maken er ieder jaar een feestje van. De koeien gaan niet alleen voor het eerst het land in, maar er zijn daarnaast nog diverse activiteiten voor de jeugd, zoals springen op een springkussen, je laten schminken in de Pipokar, machines bekijken van een loonwerker en deelnemen aan een speurtocht. En er was ook een kindervoorstelling voor de jeugd door het theaterduo Kees en Koos.

VIER POTEN IN DE LUCHT Het grote moment was het openschuiven van de staldeur door Evert Blaauwendraat, die daarbij werd bijgestaan door dochter Sacha. Al snel was de eerste koe eruit en volgde de rest. Terwijl de ene koe het op een rennen zette, maakte de ander allerlei gekke bokkensprongen. Soms gingen twee, maar ook wel vier poten tegelijk de lucht in. Of er stonden ineens twee en soms ook wel drie koeien met de koppen tegen elkaar, even lekker duwen, wat schijnbewegingen en dan moest er weer gerend of gesprongen worden. Jong en oud genoot van de capriolen van de koeien.

MELKROBOTS Een kijkje in de doorloopstal met de melkrobots is vaak iets nieuws, kalfjes aan je vingers laten likken in een aangrenzende schuur of het aaien van een kleine rode poes is vertederend voor sommige kinderen. Dan is er nog de plek waar je verse melk kan tappen, voor thuis. Er stonden files bij de slager met z'n broodjes hamburger en gehakt en bij de ijskar en het schminken. De belangstelling was weer groot, er werden 1.150 bezoekers geteld. Het aantal bezoekers wordt ieder jaar groter.