• Bedrijventerrein 't Zwarte Land.

'Bedrijventerrein 't Zwarte Land is een groot openbaar toilet'

SCHERPENZEEL De fractie van de SGP heeft aandacht gevraagd voor de problemen op en rond bedrijventerrein 't Zwarte Land.  De aldaar in het weekeinde 'kamperende' Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs zouden, bij gebrek aan sanitaire voorzieningen, hun behoefte op straat achterlaten.

Margreet Hendriks

 

,,Het is echt heel smerig'' liet SGP-raadslid Maarten Zwankhuizen vorige week in de vergadering van de Opinieronde weten. ,,De vrachtwagens die maandagmorgen vroeg moeten laden of lossen komen al op zaterdag aan en staan geparkeerd op een terrein tussen allemaal gesloten bedrijven. Omdat ze nergens naar het toilet kunnen, gaan ze maar onder de vrachtwagen zitten. Als de wagen op maandag vertrekt ligt blijft behoefte op straat achter. Daar moet echt iets aan gebeuren.''

Scherpenzeel is volgens Zwankhuizen niet de enige plaats waar dit probleem speelt. Ook Ede bijvoorbeeld zou er veel last van hebben. Een woordvoerder van de gemeente Ede laat desgevraagd weten dat men inderdaad bekend is met dit soort klachten, maar geen weet te hebben van ernstige overlast. ,,We krijgen hierover wel eens een melding binnen. We nemen het probleem serieus, maar het is niet eenvoudig op te lossen. Met het treffen van voorzieningen is natuurlijk ook geld gemoeid.''

Meeuwis Vaarkamp van de Bedrijvenkring Scherpenzeel Woudenberg en zelf ondernemer op 't Zwarte Land denkt dat het allemaal nogal meevalt met de door Zwankhuizen geschetste overlast.

KLACHTEN ,,Ik weet wel dat er in het verleden klachten zijn geweest vanuit de nabijgelegen woonwijken dat er 's nachts rondwandelende chauffeurs werden gesignaleerd. De sanitaire overlast in Scherpenzeel is mij echt niet bekend. Het probleem speelt overigens wel in buurgemeente Woudenberg rond De Nort in Woudenberg. De gemeente Woudenberg heeft ons ook benaderd met de vraag of we mee willen werken aan een oplossing. Wij hebben ons op het standpunt gesteld dat het eigenlijk gewoon een handhavingkwestie is. Die chauffeurs horen daar op dat tijdstip gewoon niet te zijn. Tot maandagochtend kunnen ze best ergens in de omgeving verblijven op een parkeerplaats voor vrachtwagens waar ook sanitaire voorzieningen zijn.''Ook bij de Ondernemersvereniging Scherpenzeel is het probleem volgens voorzitter Peter de Wit tot nu toe geen issue geweest. ,,Ik zeg niet dat het er niet is, maar binnen onze club heb er nog niet eerder van gehoord. Maar goed, als het voorkomt is het natuurlijk wel een vervelende kwestie.''Dat vond ook burgemeester Ben Visser. Hij zei de oproep van de SGP in de Opinieronde in elk geval serieus op te pakken en in overleg te gaan treden met de ondernemers op het betreffende bedrijventerrein. ,,Een Dixie neerzetten zou toch niet zo moeilijk moeten zijn'' meende de praktisch ingestelde eerste burger.