• Henk Vreeswijk en zijn vrouw Dora. Henk Brons: ,,je was de aardigste persoon met wie ik het ten diepste oneens ben geweest.''

    Margreet Hendriks

Afscheid Henk Vreeswijk: 'aardigste persoon met wie ik het ten diepste oneens ben geweest'

SCHERPENZEEL Met een goedbezochte receptie is vorige week afscheid genomen van wethouder Henk Vreeswijk. Zijn tijdelijke functie in deze collegeperiode eindigde eerder deze maand met de benoeming van Henny van Dijk-van Ommering tot wethouder voor de fractie van Gemeentebelangen.

Op de afscheidsreceptie kwamen ook veel collega's uit de regio en oud-bestuurders Vreeswijk en zijn echtgenote Dora de hand schudden. Onder hen bijvoorbeeld ook de oud-burgemeesters Hans Colijn en Ben Visser alsmede voormalig GBS-wethouder Evert van de Glind. Vreeswijk en zijn familie werden namens het college toegesproken door wethouder Tonnis van Dijk. De nieuwe waarnemend burgemeester, Harry de Vries, was uiteraard wel van de partij, maar liet deze taak heel begrijpelijk over aan Van Dijk, omdat hij niet met de officieel op 15 januari vertrokken Vreeswijk heeft samengewerkt. Van Dijk schetste de verrichtingen en prees de inzet van zijn scheidende collega in de acht jaar die hij in Scherpenzeel wethouder is geweest, waarvan twee collegeperiodes voor de SGP en in de afgelopen maanden als tijdelijk invaller voor Gemeentebelangen. Namens GBS voerde fractievoorzitter Henk Brons het woord. Hij constateerde dat Vreeswijk iets gaat doen wat niemand leuk vindt, namelijk Scherpenzeel verlaten. ,,Je woonde het verste weg, maar je was hier altijd het meeste aanwezig.'' Brons zei bewondering te hebben voor de wijze waarop Vreeswijk in de afgelopen jaren samen met zijn mensen het financieel beleid heeft gevoerd en het sociaal domein heeft vormgegeven. ,,Je mag daar met veel trots op terugkijken. Jouw kennis van de dossiers, je betrokkenheid bij mensen en je vermogen om mensen te motiveren en te inspireren vormde daarbij de basis van het succes'', aldus Brons die daarbij niet voorbij ging aan het feit dat er in het verleden tussen hen ook nog wel eens flinke aanvaringen zijn geweest. ,,Maar je was de aardigste persoon met wie ik het ten diepste oneens ben geweest. We hebben elkaar na elk meningsverschil altijd direct opgezocht om respect te tonen'', vertelde Brons die ook zijn dank uitsprak aan Vreeswijk voor het willen aanblijven als wethouder voor GBS in afwachting van het moment dat Henny van Dijk haar taak als wethouder kon gaan vervullen. ,,Daaruit blijkt jouw betrokkenheid bij ons mooie dorp en haar inwoners. En je was ook een beetje van ons.'' Als afscheidscadeau kreeg Vreeswijk van GBS een tabaksbus voor zijn geliefde pijp. Eerder had Tonnis van Dijk zijn collega al verrast met een ets uit het gemeentehuis.

Het afscheid van Scherpenzeel viel hem best zwaar, liet Vreeswijk weten. Ook hij blikte in zijn speech nog eens terug op de mooie en minder mooie tijden in Scherpenzeel, waarvan de eerste volgens hem ruim in de meerderheid waren. De scheidend wethouder uitte ook veel woorden van dank aan iedereen met wie hij in Scherpenzeel heeft samengewerkt en zei dankbaar te zijn voor de kans om hier acht jaar lang wethouder te mogen zijn geweest. Wat hij hierna gaat aanpakken zei Vreeswijk nu nog niet te weten, maar hij liet doorschemeren nog graag elders in een bestuurlijke functie aan de slag te willen gaan.