• Robin van Lonkhuijsen

Aantal ww-uitkeringen in Renswoude en Woudenberg stijgt; in Scherpenzeel juist daling

WOUDENBERG In de gemeenten Renswoude en Woudenberg zijn het aantal ww-uitkeringen vorig jaar flink gestegen. In de gemeente Scherpenzeel viel juist een daling te noteren.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Woudenberg steeg met 18,5 procent, er werden 237 uitkeringen aangevraagd tegen 200 in het jaar 2014. Renswoude steeg met 22,1 procent, van 77 naar 94 uitkeringen.

Het aantal WW-uitkeringen in de gemeente Scherpenzeel is vorig jaar met 3,8 procent gedaald ten opzichte van 2014. Eind december hadden 176 inwoners een uitkering, een jaar eerder waren het er nog 183,

In de hele regio FoodValley was de afname in totaal 2,1 procent. Tot de regio FoodValley behoren de gemeente Barneveld, Ede, Renkum, Scherpenzeel, Wageningen, Renswoude, Rhenen en Veenendaal. De daling is volgens het UWV opmerkelijk omdat er landelijk juist sprake is van een toename van het aantal uitkeringen met 1,1 procent. ,,De daling in FoodValley is één van de sterkste in Nederland´´, aldus het UWV.

In de regio is het aantal WW-uitkering over het afgelopen jaar vooral gedaald van mensen die hebben gewerkt in Bouw, Handel en Uitzendbedrijven. Sectoren waar de WW in 2015 is gestegen, zijn onder meer Onderwijs en Zakelijke dienstverlening.

,,Handel en Industrie profiteren van de toenemende consumentenbestedingen en export. Binnen de handel valt wel op dat het aantal WW-uitkeringen in FoodValley vooral is afgenomen bij de groothandel. Samen met de daling in Vervoer & Opslag past dat in het beeld van FoodValley als sterke logistieke regio. De Bouw profiteert van het gestage economische herstel en de aantrekkende huizenmarkt´´, schrijft het UWV.

De daling in de WW in FoodValley over 2015 laat een heel ander beeld zien dan over 2014. Over 2014 steeg de WW in deze regio nog met 2,6 procent. Dat kwam vooral door een sterke stijging vanuit Zorg & Welzijn. Het herstel dat zich toen in veel andere sectoren al aandiende, heeft vorig jaar doorgezet.