• Thomas Weijenberg, burgemeester Petra Doornenbal en Generaal Beulen tussen de houten soldaten

  Adriaan Hosang
 • Generaal Beulen inspecteert de erewacht

  Adriaan Hosang
 • Generaal Beulen heeft net met enkele kinderen een miniatuur houten tank onthuld

  Adriaan Hosang
 • In het veld een oude Chevrolet en een legermotor

  Adriaan Hosang
 • De aankomst van de houten soldaten

  Adriaan Hosang

´Mensen moeten meer van geschiedenis weten´

RENSWOUDE Tijdens de open dag bij het Infocentrum Grebbelinie was het zaterdag druk. Je zag overal militairen, in oude uniformen, oude geweren en legervoertuigen. Bijvoorbeeld een oude Chevrolet, met het stuur rechts. Of een oude motor, oude DAF's en soldaten die ergens in het gebied hun bivak opsloegen.

Staatbosbeheer verzorgde een kinderspeurtocht, maar je kon ook vleermuizen maken of op pad gaan met de boswachter. Gebiedscoöperatie O-Gen presenteerde zich in een kraam, terwijl je je bij een andere kraam kon laten schminken of kon kleuren. Er waren tal van boeken en folders over de Grebbelinie en folders en natuurfotograaf Frank Terstappen presenteerde foto´s.

GESCHIEDENIS Generaal Beulen: ,,Hier krijgt men een goede indruk wat de Grebbelinie was. Men ziet hier ook meer dan alleen de Tweede Wereldoorlog. Het is gewoon zaak dat veel mensen hier naar toe geen. Mensen moeten veel meer van de geschiedenis weten".

Even later volgde de onthulling van een miniatuur houten tank door de generaal en vier kinderen. Beulen wees er op dat we moeten beschermen was dierbaar is. ,,Het is voor een militair belangrijk dat je materiaal hebt om je te verdedigen. Destijds hebben we onze tanks afgedankt, maar dankzij de samenwerking met de Duiters zijn er nu hier toch ook tanks inzetbaar´´.

Hij prees de inzet van zoveel mensen om dit infocentrum te realiseren Rond 14.00 uur arriveerden de auto met houten soldaten, die de verschillende jaarperiodes in beeld brachten. In een andere auto met vlaggetjes zwaaiende kinderen. Generaal Beulen, burgemeester Petra Doornenbal en Thomas Weijenberg uit Voorst, de maker van de fraaie houten soldaten stonden op de GMC met de soldaten. Petra Doornenbal: "Ze zijn echt heel prachtig, ongelooflijk mooi gemaakt. Deze indrukwekkende manen gaan echt heel veel vertellen over de geschiedenis van Renswoude en de Grebbelinie. Niet alleen over dit gebied, ja, echt veel meer".