• Joke van der Heide

´Leuk, lekker en lokaal´

SCHERPENZEEL Het park van Huize Scherpenzeel staat 9 september van 14.00 tot 18.00 uur weer open om met elkaar te picknicken en te genieten van de aantrekkelijke en betaalbare hapjes van lokale ondernemers, die duurzaamheid een warm hart toedragen. Met dit jaar een bijzondere wildplukwandeling en een optreden van de coverband Niet-Nix.

Joke van der Heide

PicknickValley is met meer dan 1.000 bezoekers niet meer weg te denken als dorpsevenement. Voor het vierde jaar komen bezoekers met picknickmand en kleedje naar het park. Initiatiefnemer Bianca Rikels vertelt dat voor de organisatie het evenement meer dan geslaagd is. ,,Ons thema 'lekker, leuk en lokaal' wordt absoluut gerealiseerd. Samen met ondernemers, vrijwilligers en bezoekers hebben wij duurzaamheid en lokale beleving op de kaart gezet."

 

'GOUDEN KLEEDJE' Het leuke vindt Rikels dat er bezoekers zijn van alle leeftijden, die samen genieten van de ongedwongen dorpse sfeer. ,,Je ziet hoe oude bekenden elkaar in ons mooie park weer tegen komen en even samen op een kleedje kruipen om bij te praten." Ontmoeten en genieten krijgt dit jaar nog meer aandacht. Bezoekers kunnen voor één uur het 'gouden VIP-kleed' huren met een picknickproeverij, inclusief bubbels voor tien personen. Boeken kan vooraf via picknickvalley.nl. De opbrengst hiervan gebruiken de initiatiefnemers voor de organisatie van het lustrum in 2018.

WILDPLUKWANDELING Naast de vaste lokale horecaondernemers en winkeliers wil de organisatie ieder jaar nieuwe elementen toevoegen aan het succesvolle evenement. Dit jaar is gekozen voor een wildplukwandeling onder leiding van de biologische boer Folkert Jansen. De wandeling vertrekt vanaf half drie bij de zonnewijzer van 't Koetshuis. Als bezoekers van de hoed en de rand willen weten over wat er groeit in het wild en eetbaar is, dan is deze wandeling een aanrader. Naast bramen, bosbessen en brandnetels groeit er veel eetbaars in de natuur. Zo is zevenblad een vergelijkbare groente als spinazie en wordt er in Scandinavië zelfs pesto van gemaakt. De wandeling zal ook langs de pluktuin van Zorgboerderij Parousie aan de Vlieterweg gaan. Na afloop van de wandeling maakt Hetty Deunk van ´Wat maak je menu´ voor alle deelnemers een Salsa Verde van de geplukte kruiden.

TROUWEN Net als vorig jaar is er tijdens Picknick Valley een trouwerij in Huize Scherpenzeel. Het bruidspaar is enthousiast over het evenement, aangezien zij elkaar hebben ontmoet tijdens een foodfestival. Dit inspireerde de organisatie om de jonge bezoekers de mogelijkheid te bieden in een mooie trouwzetting te trouwen met een vriendje, buurvrouw of moeder en samen op de foto te gaan. Naast deelname aan een trommelworkshop kunnen kinderen ook zwerfboeken meenemen, die het tweedehands boekenwinkeltje Uilskijken beschikbaar heeft gesteld om gratis te lezen en weer door te geven.

Platteland Anders verzorgt opnieuw de aankleding van het park. Dit jaar worden zij geholpen door de bewoners van Ter Wheme, die vlaggetjes van papier en stof maken voor het festivalterrein.