• De Renswoudse kunstenares Karin van Veldhuisen bij haar kunstwerk Vrijheid bij het Werk aan de Engelaar

    Adriaan Hosang

´Kunstroute in bijzonder landschap´

RENSWOUDE Bij het Fort aan de Buurtsteeg werd zaterdagochtend de Beeldenroute Grebbelinie van Stichting 14Karaats officieel geopend. Voor deze route hebben zestien kunstenaars een kunstwerk gemaakt.

Bestuurslid Ellen Bouter: ,,het leuke is dat je op de route langs allerlei kunstwerken en forten komt". Bert Rietberg, voorzitter van de Stichting Grebbelinie, wees op het belang van deze beeldenroute, waarbij men naast kijken naar kunst ook kan stilstaan bij wat zich in de Tweede Wereldoorlog in dit gebied heeft afgespeeld. Overblijfselen uit die tijd zijn nog op tal van punten te vinden.

BIJZONDERE OMGEVING Burgemeester Petra Doornenbal van Renswoude: ,,Door dit initiatief kunnen velen kennismaken met deze mooie, bijzondere omgeving waar zich veel heeft afgespeeld". De openingshandeling bestond uit het uitrollen van de 14K-vlag.

De zestien deelnemende kunstenaars schaarden zich onder die vlag.

VRIJHEID Een van de kunstenaars is de Renswoudse Karin Veldhuizen-van den Broek. Haar kunstwerk Vrijheid is een beeld, waarbij de staalconstructie schuilgaat achter stukken hout, waardoor een mensenfiguur ontstaat, uitkijkend over het landschap. Het is te vinden via het Dijkje tegenover Restaurant De Dennen, vlak bij het sluisje. Karin: ,,Voor mij was het een happening om zo'n groot beeld te maken. Ik heb het de naam Vrijheid gegeven. Het is immers bijzonder om het geluk te hebben, geboren te worden in dit mooie land, waar je in vrijheid mag leven en mag zijn wie je bent".

De beeldenroute is nog tot 1 oktober te zien. De kunstwerken zijn te bezichtigen aan de hand van een fiets- en wandelkaart met beschrijvingen van de kunstwerken en het gebied. De route voert over dijkjes en wegen, over de forten en verdedigingswerken. De routekaart is gratis verkrijgbaar bij de drie startplaatsen in Renswoude: Fort aan de Buursteeg, Camping De Grebbelinie en Restaurant De Dennen.