• Anouk van Zanten in de Willaerlaan

    Janneke Hek

´Als buurt elkaar vaker ontmoeten´

SCHERPENZEEL Een deel van de Willaerlaan is zaterdag 23 september afgesloten in verband met Burendag.

Anouk van Zanten houdt een rommelmarkt in haar straat, waaraan veel buren meedoen. Kinderkleding, speelgoed en woondecoratie zijn te vinden op kleedjes op de stoep van de Willaerlaan. Ook zijn er kunstwerken te koop en kan er gesmuld worden van ijs en wafels. ,,Mijn zoontje zit weleens met een vriendje spulletjes te verkopen op de stoep. Dat ziet er altijd zo leuk uit dat bij mij het idee ontstond om een rommelmarkt in onze straat te houden. Ik prikte de datum en dat bleek precies Nationale Burendag te zijn. Wat een toeval", lacht Anouk van Zanten, de initiatiefneemster.

ZONNEBLOEM Samen met een buurvrouw, Marlou Wilkes, ontwikkelde Van Zanten flyers en maakte ze straatgenoten enthousiast. Bij scholen en winkels werd de rommelmarkt aangekondigd met een flyer en ook op Facebook is er bekendheid aan gegeven. ,,En nu nog hopen op mooi weer. De buren zijn allemaal enthousiast. Er wordt al druk in huis rondgekeken wat er verkocht kan worden". Van Zanten heeft diverse ondernemers benaderd om mee te werken aan haar burendag. Zo komt Mieke's ijspaleisje ijsjes verkopen, sponsort Jumbo de Wit de koffie en krijgt iedereen een zonnebloem van Flowers Only. ,,Ik ben mijn beroep misgelopen denk ik, ik vind het leuk om dit allemaal te regelen. Ook in de familie weet men dat ik van regelen houd, en wordt daar regelmatig voor gevraagd", zegt Van Zanten. Haar enthousiasme is overgekomen in haar straat, diverse buren gaan meedoen. Het is niet de bedoeling om bij de mensen binnen te komen, de verkoop gebeurt op de stoep voor de huizen.

ARTISTIEK AANBOD Naast kleedjes van de buren, waarop diverse spullen te koop worden aangeboden, is er ook een artistiek aanbod van producten. Zo is Willaerlaanbewoonster Nel van Ree aanwezig met schilderijen van dieren die zij gemaakt heeft. De opbrengst hiervan gaat naar Artsen zonder Grenzen. Ada Valkenburg komt de kinderen schminken. Het geld dat ze daarmee ophaalt, gaat naar een school in Gambia. Een familielid van Van Zanten, tante Mies, haakt poppen. Die zijn zaterdag ook te bewonderen. De buurt versiert de straat zodat de Willaerlaan er uitknalt, zoals Van Zanten het noemt. ,,De mensen zijn tegenwoordig vaak op zichzelf. Contact met de buren is niet meer zo vanzelfsprekend. In onze straat wonen veel kinderen. Zij gaan vaak naar het sportveld aan de Eikenlaan. De Burendag heeft ook als doel dat mensen elkaar leren kennen en voor elkaar klaar kunnen staan in de toekomst. We hoeven niet de deur bij elkaar plat te lopen, maar het is leuk om als buurt elkaar vaker te ontmoeten. Misschien wordt deze rommelmarkt wel een jaarlijks terugkerend evenement in onze straat". Het deel van de Willaerlaan vanaf de Gaslaan tot de Eikenlaan wordt die dag afgesloten in samenwerking met de gemeente Scherpenzeel. De rommelmarkt duurt van 11.00 tot 15.00 uur. Bij slecht weer wordt het afgelast. Iedereen is welkom in de Willaerlaan benadrukt Van Zanten.