• Het tellen van de stemmen.

  Edward Doelman
 • Het tellen van de stemmen.

  Edward Doelman
 • Lijsttrekker Sander van 't Foort van de ChristenUnie is het feestelijke middelpunt nadat beked is geworden dat zijn partij van de kleinstede grootste is geworden.

  Edward Doelman
 • Lijsttrekker Sander van 't Foort van de ChristenUnie is het feestelijke middelpunt nadat beked is geworden dat zijn partij van de kleinstede grootste is geworden.

  Edward Doelman
 • Lijsttrekker Sander van 't Foort van de ChristenUnie is het feestelijke middelpunt nadat beked is geworden dat zijn partij van de kleinstede grootste is geworden.

  Edward Doelman

´On-Renswoudse uitslag zorgt voor politieke aardverschuiving´

RENSWOUDE Een politieke aardverschuiving van on-Renswoudse proporties. Zo gaan de gemeenteraadsverkiezingen in Renswoude de boeken in. ChristenUnie, de afgelopen vier jaar de kleinste partij, behaalde woensdag een winst van drie zetels en steeg naar vier. Het CDA, al decennialang de grootste partij, kelderde van drie naar één zetel.

Edward Doelman


,,Aardverschuiving." Dat woord nam burgemeester Petra Doornenbal in de mond toen zij woensdagavond rond de klok van 22.00 uur met de voorlopige uitslag de raadszaal binnenwandelde. Haar berichten leidden tot een grafstemming bij verschillende partijen. Coalitiepartijen CDA en SGP moesten verlies incasseren. ,,We hadden wel rekening gehouden met verlies, maar niet dat we maar één zetel over zouden houden. We zijn dus heel teleurgesteld met deze uitslag", reageerde CDA- lijsttrekker Leo Verkerk, die over de redenen van het zetelverlies niet wilde speculeren. ,,Daar is het
op dit moment nog te vroeg voor."

Ook SGP-voorman Henk van der Schoor had met veel scenario's rekening gehouden, maar niet met zetelverlies. De staatkundig gereformeerden zakten van drie naar twee zetels, een score die het laatst in 2002 behaald werd. ,,Zwaar teleurstellend. We hadden erop gerekend dat we de drie zetels konden behouden."

De lezing van Van der Schoor is dat de collegepartijen zijn afgerekend op de discussie over de eventuele nieuwbouw van het gemeentehuis in het Dorpshart. ,,Het Dorpshart heeft, met alle tamtam eromheen, er flink op ingehakt." Ook had Van der Schoor oog voor de manier van campagne voeren van de ChristenUnie. ,,Er worden grote beloften gedaan. Los van de vraag of je dat waar kunt maken, kun je wel zeggen dat die activistische manier van politiek bedrijven wel aantrekt", duidt Van der Schoor.


Ook bij de andere twee lijsttrekkers die aanwezig waren bij de bekendmaking van de uitslag was de vreugde niet bijster groot. Dorpsbelang Renswoude wist ternauwernood haar twee zetels te behouden. VVD Renswoude kwam een paar stemmen tekort om de restzetel van die partij over te nemen en bleef dus ook op twee zetels staan. ,,Deze uitslag is een beetje onwerkelijk en een rare gewaarwording. Jammer dat we net tekort komen voor de derde zetel, maar we zijn in stemmenaantal wel de tweede partij van het dorp geworden", reageerde VVD-lijsttrekker Marieke Teunissen.


Jan Stutvoet van Dorpsbelang Renswoude zat ook lang in spanning, maar bleef dus gelijk in zetelaantal. De restzetel werd met vijf stemmen verschil voor de neus van de VVD gekaapt. ,,Jammer dat de landelijke trend van winst voor de lokale partijen niet doorzet in Renswoude. Daarnaast verdienen de winnaars onze felicitaties."


De grote winnaar was echter niet op het gemeentehuis. In de kantine van voetbalverening Renswoude kwam de ChristenUnie bijeen, met lijsttrekker Sander van 't Foort als het feestelijke middelpunt. ,,Dit is niet te bevatten. Van de kleinste partij naar de grootste partij; we voelen ons echt gezegend met deze uitslag." Van 't Foort had wel op winst gerekend, maar niet dat die zo ruim zou uitpakken. ,,We rekenden op een tweede zetel. Vier is daar zelfs het dubbele van."

Van ´t Foort wist wel waar zijn partij het verschil heeft gemaakt. ,,Vanaf het begin zijn we tegen nieuwbouw van het gemeentehuis in het Dorpshart geweest. Daarmee hebben we onze nek uitgestoken. Voor veel mensen was een stem op ons ook een tegenstem op de gevestigde partijen." Met de verkiezingszege kan de CU ook het voortouw nemen in de coalitievorming. Een college met VVD lijkt in het verschiet te liggen. ,,In mijn persoonlijke visie zouden dat de twee meest voor de hand liggende partijen zijn, maar dat gaan we morgen met de partij verder bespreken."

In de kantine werd tenslotte feest gevierd. Het volume van de muziek ging omhoog, maar de voeten zouden niet van de vloer gaan, zo verwachtte Van 't Foort. ,,We zijn nog steeds aan het zweven van deze uitslag. Onze voetjes moeten morgen eerst weer op de grond terechtkomen."