• Honingpotjes in de bieb

    Marjon de Kruijff
  • Honingpotjes in de bieb

    Marjon de Kruijff

Honingpotjes in de bieb

16-01-2020, 10:25 | Lezersnieuws | Marjon

De komende maanden is er een expositie van honingpotjes te zien in de Bibliotheek Scherpenzeel. Deze verzameling honingpotjes is van de Scherpenzeelse Agaath Doornenbal.
Naast de verzameling zijn er ook enkele boeken te zien over het maken van honing. Deze boeken zijn ter beschikking gesteld door de Imkervereniging Scherpenzeel.

Het eerste honingpotje waarmee de verzamelwoede van Agaath is begonnen was een bruin honingpotje, dat al jaren bij haar in de kast stond. In de zomer van 2008 was Agaath op vakantie in Hongarije en zag daar in een souvenirwinkeltje diverse nieuwe honingpotjes in alle kleuren en maten. Zo ontstond het plan om honingpotjes te gaan verzamelen.

Van het een komt het ander en zo struint Agaat, samen met twee vriendinnen, al heel wat jaren verschillende rommelmarkten, brocantemarkten en verzamelbeurzen af.
Ook via Marktplaats heeft Agaath al verschillende honingpotjes aangeschaft. Inmiddels heeft zij ongeveer 115 honingpotjes in haar bezit. De honingpotjes komen veelal oorspronkelijk uit België, Duitsland, Engeland, China en ook uit Nederland. Helaas bestaan er geen catalogussen om het één en ander op te zoeken. Agaath vertelt: “Ik weet bijna precies welke ik wel en niet in mijn verzameling heb. Mocht er onverhoopt toch een dubbele bij zitten dan probeer ik deze weer via Marktplaats te verkopen.”

De expositie is tot eind april, tijdens openingstijden, te bewonderen in de Bibliotheek Scherpenzeel in Kulturhus de Breehoek, Marktstraat 59 in Scherpenzeel.

Mocht iemand toevallig ook een apart honingpotje in het bezit hebben en deze kwijt wil, dan houdt Agaath zich aanbevolen.