Sterk bestuur?

Wel, de kogel is door de kerk. Het Scherpenzeelse college van b. en w. krijgt van de provincie Gelderland tot en met de kadernota de tijd om aan te tonen dat het op alle terreinen krachtig genoeg is om als zelfstandige gemeente te blijven voortbestaan. De opluchting was groot, want het had er de laatste tijd immers alle schijn van dat het Gelders bestuur de teugels nog strakker wilde gaan aanhalen door meteen al een procedure op te starten voor een herindeling met Barneveld. Ik sluit niet uit dat de uitglijder van GS, om per abuis een verslag online te zetten met hun voornemens hiertoe, de provincie heeft bewogen tot een wat toegeeflijker opstelling. Ach, een gegeven paard moet je niet in de bek willen kijken, zal het college hebben gedacht. Ze zitten in elk geval nog in de race.

Hoezeer het erom heeft gespannen, blijkt ook wel uit de uitspraak van het college dat het vertrouwen in Scherpenzeel bij de provincie te paard is gegaan en te voet moet terugkomen. Een metafoor die het wellicht lekker zal doen bij de Commissaris van de Koning en gedeputeerde Markink die naar verluidt beiden wel iets hebben met (de) paarden(sport). De CvK was eind vorig jaar nog korte tijd uitgeschakeld vanwege een val van zijn paard en van Markink is bekend dat hij paarden bezit. Of dat betekent dat een paard hen nooit tweemaal zal slaan, valt echter te betwijfelen. Want de inkt van de excuses voor de uitglijder aan Scherpenzeel was nog niet droog of de gedeputeerde kon de telefoon oppakken om de gemeente Renswoude en de provincie Utrecht zijn verontschuldigingen aan te bieden voor het feit dat in een interview bij de regionale omroep de indruk was gewekt dat Renswoude ook wel eens een serieuze partneroptie zou kunnen zijn voor de gemeente Scherpenzeel…

Het is niet te hopen dat excuses een trend gaan worden in het toch al zo beladen dossier van Scherpenzeel. Maar het zou me niet verbazen als Barneveld misschien ook nog wel een telefoontje met uitleg van het provinciebestuur verwacht. Pakweg een half jaar geleden werd deze gemeente door de provincie in het zadel gehesen als de enige trouwkandidaat voor Scherpenzeel (eventuele vrijages met andere gemeenten werden resoluut van de hand gewezen) en lijkt nu van het paard getrokken, omdat de huwelijksmakelaar toch nog wat verder gaat shoppen voor de bruid. Dit verlies van haar voorkeurspositie zal de buurgemeente, die tot nu toe eerst de trouwbelofte wilde hebben alvorens te gaan onderhandelen over de huwelijksvoorwaarden, vast niet lekker zitten. Ongelijke paarden trekken kwalijk, dus in dat opzicht is het goed dat de provincie de hele stal nog eens inspecteert. Het was (zoals de extern raadsadviseur al eerder concludeerde) misschien nog slimmer geweest als de provincie Scherpenzeel een half jaar geleden al de vrijheid had gegeven voor zo’n bredere verkenning. Zeker nu de gedeputeerde ineens verklaart dat hij die bredere context toch wel nodig heeft om een herindeling te kunnen initiëren. Ach, zelfs het beste paard struikelt wel eens zullen we maar zeggen. Een fijne opsteker voor Scherpenzeel als de provincie hen straks weer de maat gaat nemen over sterk bestuur.

Margreet Hendriks