Op sterven na dood?

Is het einde van de gemeente Scherpenzeel in zicht? Die vraag dringt zich bij mij op naar aanleiding van de benoeming van de nieuwe waarnemend burgemeester. Wanneer een gemeente, die bestuurlijk gezien al een tijdje in zwaar weer verkeert, door de Commissaris van de Koning als tijdelijk eerste burger een gewezen 'bonnetjesboef' krijgt toebedeeld, dan gaan bij mij alle seinen op rood. Donkerrood.
Het moet gezegd: ik ken de man niet. Wat ik van hem weet heb ik opgepikt van het internet. Pagina's vol verwijzingen naar krantenartikelen met informatie als 'Burgemeester vervalste declaraties', 'De Vries stapt per direct op als burgemeester van Lingewaard' en 'Burgemeester krijgt boete vanwege oplichting en valsheid in geschrifte'. Een bloemlezing die menig wenkbrauw zal doen fronsen. Een CV waarmee een gemiddeld werknemer moeite heeft om nog ergens aan de bak te komen en banken mensen weigeren financieringen te verstrekken omdat zij geen Verklaring van Goed Gedrag hebben. Een achtergrond waarmee de politieke aspiraties van menig kandidaat-raadslid in de kiem worden gesmoord, omdat zijn of haar integriteit al bij voorbaat ter discussie staat.
Afgezien van de bijzondere vergevingsgezindheid van de provincie (en de Kroon) vind ik het opmerkelijk dat De Vries blijkbaar zo verknocht is aan het openbare ambt dat hij bereid is om zich hiervoor, bij het aanvaarden van elke nieuwe post, weer even aan de publieke schandpaal te laten nagelen. Want iemand met zijn verleden zal telkens genoopt zijn om in het openbaar te biecht te gaan en mensen ervan te overtuigen dat hij zijn leven heeft gebeterd. En dat laatste is het geval, zo verzekert De Vries in de aanloop naar zijn nieuwe kruisweg in Scherpenzeel. Absolutie voor zijn zonden zou hij al gevonden hebben in de gemeente Neerijnen, waar hij de afgelopen drie jaar als waarnemend burgemeester alle vooroordelen en tegenstand heeft weggewassen en bijkans met tranen in de ogen is uitgezwaaid. Schuld en boete, sinds mijn eindexamens van de middelbare school ben ik gefascineerd geraakt door Dostojevski en zijn literaire bespiegelingen over mensen waarop de wetten van de gewone man niet van toepassing zijn. Alleen daarom zou ik De Vries, die tenslotte ook de zegen heeft gekregen van de gezamenlijke fractievoorzitters, voorlopig best het voordeel van de twijfel willen gunnen. Wie weet poetst hij zijn beschadigde blazoen hier nog verder op. Ik hoop het, want voorlopig moet hij nog wel dat knagende gevoel bij mij wegnemen dat de commissaris hem naar Scherpenzeel heeft gestuurd met een euthanasiespuit in zijn beladen rugzakje; een als waarnemend burgemeester vermomde stervensbegeleider die deze gemeente de laatste sacramenten komt toedienen. Hij heeft tenslotte in drie jaar tijd ook Neerijnen per 1 januari 2019 vol vertrouwen het hiernamaals van de nieuwe fusiegemeente West Betuwe in weten te sturen… Is Scherpenzeel op sterven na dood of kunnen we het tij vanavond nog keren met een krachtige toekomstvisie? Komt allen, want dit is de laatste avond van Corry. Morgen is Harry aan zet.

Margreet Hendriks